Az igazi önbizalom

Az egészséges önbizalom

 Nézd meg ki lakik a te tükröd mögött, a lap alján videó.

 

 

Szerinted milyen az egészséges önbizalommal élő ember?

Tisztában van helyzetével, önmaga képességeivel, nem csak sodortatja magát az őt körülvevő eseményekkel, hanem képességeit, tudását bátran kihasználva hoz döntéseket. 

 Aki ezzel az önbizalommal rendelkezik, tisztábban látja a világot olyannak amilyen, félelem nélkül kimondja az igazságot és annak megfelelően cselekszik.

 Együtt működik a környezetével, mindig az adott helyzetnek megfelelően, együtt érzően, azaz mások viselkedését mélyen megértve, de mégis azoktól függetlenül. Nem szájba rágott sablonok szerint él.

 Lehet, hogy ez emberileg elérhetetlennek tűnik? Túl tökéletesnek, pedig nem az, apró lépéseket téve elérhető.

 A legtöbb ember élete során csak reagál arra, amit szűkebb és tágabb környezetében lát, hall, tapasztal. Tehát nem, mint egy önálló személyiség dönt a sorsa felől, hanem inkább mások által, a környezet által befolyásolva, áldozatként vagy támadóként éli az életét.

Csak kevesen vannak, akik határozott célokat tűznek ki maguk elé és lépésről-lépésre, módszeresen meg is valósítják azt.

Persze mindig van indok, kifogás panaszkodni és az okokat magukon kívül keresni. Rendszerint valaki, vagy valami más a hibás a cselekvőképtelenségért vagy a kudarcért. A legtöbben el sem jutnak odáig, hogy megfogalmazzák a céljaikat, hogy átgondolják  milyen életet szeretnének élni, mondjuk tíz év múlva hol is szeretnének tartani.

Csak kevés ember épít fel reális, valóságos, valóban megvalósítható jövőképet és még kevesebben vannak azok, akik képesek ezért minden nap tenni valamit.

Igaz, a nyomás hatalmas. A médiák által közvetített hamis élet és jövőkép elemi erővel hat ránk minden nap. Nehéz a hatása alól kivonni magunkat, viszont ha az önismeret által ki alakul egy független, önálló, letisztult értékrend, ha veszed a fáradtságot és lépésről lépésre megismerkedsz önmagaddal, felfedezheted belső értékeidet, és felismerheted az álmaid megvalósításához szükséges képességeidet.

A képességek tulajdonképpen mindenkiben ott szunnyadnak a fájdalmak és a félelmek mögött megbújva. Az önismeret segít képet alkotni arról, hogy hol akarsz lakni, hogyan akarsz a pénzeddel bánni, gyermekeket nevelni, hogyan képzeled el magad a munka világában.

Csakis ennek segítségével szakadhatsz el a hamis illúziók világától, amit a legtöbb társadalomban egy szűk elitréteg vetít számunkra, nem csekély manipulációs szándéktól vezérelve.

 

  Az engedelmesség erény, e-nélkül nem létezik rend az emberi társadalomban, de nem szabad mögé bújva megfeledkezni az egyéni felelősségről. Ez a társadalom rendjét betartva is nagyon fontos kell maradjon. Amit nekem kell megtennem a saját életemért, azt senki más nem teheti meg helyettem. Mindaddig amíg csak reagálsz a téged körülvevő eseményekre, addig a sorsod mások kezében van. Sodortatod magad és ez a sodrás rendszerint a falhoz passzíroz. A rosszul értelmezett hűség nagyon gyakran oda vezet, hogy áruba bocsátjuk, eláruljuk saját magunkat.

 Egyszerűen hagyjuk magunkat beterelni egy szűk mederbe, beletörődve abba, hogy ennél többre úgy sem vagyunk képesek. Közben pedig elfelejtjük, mi a valódi élet, mik a valódi célok

 Vizsgáld meg jó alaposan biztos, hogy ez az igazi értékrend? Biztos, hogy ez viszi életedet előre, vagy arra tanít meg, hogy nem szabad nyíltan viselkedni, mert egyedül úgy sem tudsz felelősségteljesen cselekedni. Biztos, hogy csak az juthat előre, aki a minta szerint tud hazudni?  Mert elhisszük, hogy hazudnunk kell, hiszen mindenki hazudik. Ettől a felfogástól pedig egyetlen módon szakadhatsz el, ha önvizsgálatot tartasz, ha a megoldásokat nem magadon kívül, hanem önmagadon belül keresed. Ha elsősorban és legfőképpen őszinte vagy saját magadhoz. Már közhelyszámba megy az a gondolat, hogy világunkat mi teremtjük meg, olyannak amilyen. Ennél jobb most nekem sem jut az eszembe. :-)

 Ne siránkozz, ne nyafogj, ne mutogass másra, vedd a fáradtságot és ismerkedj meg saját belső világoddal. Ha ezt tisztán látod, a külvilág is sokkal átjárhatóbbá válik számodra. Vedd kezedbe sorsod irányítását és akkor nem rángatnak bábként az élet színpadán. Mert ha hiszel önmagadban, bármire képes lehetsz.

Légy bátor és nézd meg, ki lakik a te tükröd mögött!

 

 

Katona Mária

 06-70-39-44-786

 

 

 

 

 

Társoldalak ebben a témában:

Önbizalom lap.hu

Idézetek

Teszt